Back to school!

Am decis să mă reîntorc la școală

Având de ales între două surse extrem de valoroase și credibile de inspirație: CIPD, una dintre ele, bineînțeles și o universitate din Ivy League, pe care am și selectat-o. Cu emoție și gata de multă dezvățare, atentă la deosebirile dintre cele două comunități (cea americană, pe care o urmăresc de la distanță și cea europeană, patronată de CIPD, pe care o cunosc mai bine, în calitate de curator pentru România, din anul 2006), aștept prima zi de școală.

Credit: The New Yorker

Din nou cu ghiozdanul în spate, creioane colorate și ascuțite, caiete noi cu etichete caligrafiate… Ah, nu, asta a fost (mai) demult! De data asta am făcut o cercetare riguroasă a ofertei educaționale pe piața elitei programelor de Human Resources. Ascultând cu atenție discursul câtorva consilieri de vânzare, am comparat conținutul și stilul ofertelor cu nevoia mea de învățare. Criteriul cel mai important a fost complementaritatea cu școala de Human Resources pe care o conduc, care trece acum prin cel mai important redesign  de la momentul deschiderii, în urmă cu doisprezece ani. Am primit user și parolă, calendarul evenimentelor de interacțiune cu tutorul și grupa, evaluări și proiect. Sunt pe cont propriu: nu-mi poartă nimeni de grijă, nu mă invită nimeni de două ori, dar nici nu mă ceartă nimeni; dacă nu-s disciplinată, pierd banii și oportunitatea de învățare (#disciplineisfreedom).

La curs m-am alăturat unei comunități de adulți (oameni de HR, întorși la școală, ca și mine). Sunt siguri pe argumentația lor, susținută de concepte și experiență. Se arată extrem de orientați către business și implicați în strategie. Învăț enorm din comentariile care ne însoțesc conversațiile online, înlănțuite ca zburătorii la trapez. Conversația e moderată cu rigurozitate de un tutor care lasă greutatea să cadă pe intervențiile noastre, mai mult decât pe ale sale. Se asigură doar că ne păstrăm direcția. It’s so cool!

Redescopăr câteva modele pe care le-am învățat și la MBA. Acum sunt repoziționate în context de Human Resources (value chain analysis, balance score card, action plan). Mă inspiră hotărârea pe care o au toți de a realiza „alinierea” și „balansarea orizontală” a intervențiilor de HR la strategia de business.

V-am spus că tema principală pe care o studiez e HR Transformation?

HR Transformation a fost subiectul predilect al anului 2018. M-am întânit cu el de când am decis să traduc Transformational HR, cartea lui Perry Timms.

Anii aceștia am avut sub ochi cele mai multe proiecte de transformare, iar acum pun laolaltă câteva subiecte de mare importanță în domeniu:

  1. Alinierea HR la strategia de business; luptă esențială a cohortelor de practicieni de Human Resources, de a balansa preocupările legate de business-ul de zi cu zi, poziționarea în context, anticiparea schimbărilor de mediu și capacitatea de a pregăti oamenii pentru a face față schimbării;
  2. Identificarea și managementul talentului prin social media; cum să atragi și să păstrezi talentul prin crearea unui brand puternic de angajator? cum rezonează acesta cu diferite părți ale forței de muncă? plus, teoria unei selecții eficace bazate pe concepte ca analiza rolului și corespondența cu organizația;
  3. Crearea de programe de lucru remote; practicile curente și viitoarele tendințe ale muncii la distanță și factorii cheie de succes ale programului de lucru de acasă; 
  4. Aptitudini de consultanță internă pentru HR; cum definim scopul și natura unei relații de consultanță? cum lucrăm cu clienții interni pentru diagnosticarea problemelor și identificarea cauzelor? cum prezentăm ce am aflat în urma analizei? ce recomandări putem face?
  5. Luarea deciziilor pe baza informațiilor legate de oameni. Performanțele se relevă prin măsurare și comparare. E bine să devenim adepții planificării și ai interpretării indicatorilor organizaționali referitori la oameni (People Metrics);
  6. Design Thinking pentru Human Resources. Aduce în aria angajabilității beneficiile probate în timp ale  domeniului Design Thinking.
Lecția cea mai valoroasă pe care am încasat-o până acum a fost de learn-unlearn-relearn

Nu întâmplător, în aceleași momente, relansăm școala de Human Resources aflată sub patronajul CIPD. Generația The Strategists. Ei sunt primii beneficiari ai relației cu un tutor care învață, dezvață și răzvață.

La nevoia de strategie în HR revin curând. Și, ca de obicei, sunt sigură că cel mai prețios dintre toate sensurile le voi găsi alături de voi, oamenii din comunitatea Noosfera, cărora abia aștept să vă împărtășesc noutățile.

LE (în timp ce scriam acest articol, am primit răspunsul la evaluarea primului proiect: 20 de puncte, din 20). I’m so proud 🙂

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer