Ai putea fi printre cei 375.000.000 de oameni nevoiți să învețe o nouă meserie pentru a rămâne pe piața muncii în următorii zece-doisprezece ani.
- care va fi impactul automatizării? pozitiv și negativ;
- care sunt scenariile posibile ale creșterilor pe piața muncii?
- or să fie destui angajați?
- cum se modifică salariile și aptitudinile în condițiile automatizării?
- cum va fi afectată productivitatea în era inteligenței artificiale? cum facem tranziția?
Iată câteva dintre întrebările la care ne propunem să răspundem pe 3 octombrie, la Business Summit for HR.
Cele mai noi și de încredere predicții pe tema automatizării examinează munca și joburile care se pretează la automatizare până în 2030, dar și joburile noi care se vor naște ca urmare a automatizării. Au fost lansate câteva scenarii interesante pe baza evoluției istorice a pieței de talent, cu acent pe tranziția forței de muncă și a implicațiilor acesteia:
- automatizarea va schimba mai mult de 60% dintre ocupațiile pe care le știm acum (se pot automatiza în proporție de cel puțin 30% ). Va înlesni apariția de noi ocupații, care azi nici nu există, mai mult decât au făcut-o tehnologiile actuale.
- în calea adopției noilor tendințe vor sta factorii sociale, economici, politici. Astfel, scenarii elaborate pe 46 de țări prezic un grad de adopție între zero și o treime, cu un punct de mijloc de 15%. Țările dezvoltate tehnologic vor fi cele mai afectate, un factor important fiind salariile mari, care vor atrage apetența investitorilor de a căuta soluții în tehnologie.
- veștile bune vin dinspre economiile cu ritm susținut de creștere, care se bazează pe productivitate și pe progres tehnologic. Aici sunt așteptate creșterea consumului, a cererii de servicii de asistența socială pentru populația în vârstă, investiții în infrastructură și energie. Investițiile în infrastructură și în construcții, benefice pentru economie, vor fi putea fi utilizate și ca sursă de creștere a numărului locurilor de muncă în unele țări avansate economic.
Acestea sunt cîteva dintre subiectele la care vom căuta răspunsuri împreună cu invitații noștri și cu absolvenții promoției CIPD The Game-Changers 2018. Sunt sigură că vă interesează nu doar să vă faceți bine temele pentru anul 2030, dar și să-i pregătiți pe cei mai tineri decât noi.
Resurse bibliografice: McKinsey Global Institute, OECD (2017).