De câți oameni avem nevoie să declanșăm o revoluție la locul de muncă?

Motto: Pentru că ochii și gândul trebuie să călătorească împreună…

Mai întâi, la ce ne trebuie o revoluție?!

1.     elementul leadership are nevoie de o reinventare (întrebarea “What’s f…ing wrong with the world leadership today?! ”  revine din ce în ce mai des în conversații;

2.     economia, globalizarea ne conectează, dar și ne dezbină cu aceeași putere;

3.     oamenii pun mai mult preț pe libertate, decât pe mijloacele de trai și sunt mai mobili decât oricînd, atît ca spirit, cât și ca dorință de a-și părăsi strămuta cuibul aiurea, de a lucra de la distanță, de a se întrece cu tehnologia, de a se conecta în mari rețele și a crea comunități inteligente; e din ce [n ce mai greu să le obții angajamentul și loialitatea;

4.     tehnologia stimulează creativitatea, încurajează noi ocupații și le transformă în amintire pe altele;

5.     legiutorii nu mai prididesc să surprindă noile obișnuințe în reguli și regulamente – cadre adecvate, unele corective, care inhibă practicile abuzive,  altele care incurajează noile formate ale muncii;

6.     planeta își cere drepturile, tocmai am primit o înștiințare alarmantă, potrivit căreia am început deja să consumăm din resursele generațiilor de mâine.

Am avea nevoie de un Game-Changer, un strateg, un lider înăscut, un bun implementator și de un cunoscător de standarde înalte, într-o echipă de tip HR Scout, cu un lider iscusit și curajos, având o viziune puternică și inspirată. Ca în flashmob-ul Dancing Zorba in the Street, mă aștept ca unul câte unul, toți cei care cred că pot să schimbe jocul, să audă muzica și să se alăture, ca pe străzile din Ottawa.

PERRY

L-am întâlnit pe Perry Timms acum opt ani, pe 23 iunie, într-o conferință a centrelor CIPD, la Manchester[1]. Într-o zi în care o națiune topită după fotbal își susținea echipa în campionatul mondial împotriva Sloveniei, sala de conferință era plină de lume. Dar Perry, dintre toți vorbitorii, era altfel: plin de nerv, de culoare (purta mov și lila, cu bijuterii care-i afirmau stilul nonconformist), rebel organizațional incontestabil; ne reda cazul unei schimbări de mentalitate pe care o orchestra la Big Lottery Fund, unde era Head of Organizational Development. Cea mai mare parte a discursului era despre echipa sa tânără, de care era atât de mândru. În timp ce ne vorbea am remarcat o inadvertență pe care mi-a fost greu s-o pun în cuvinte, aveam s-o înțeleg abia când l-am revăzut a treia oară, tot la o conferință CIPD: contradicția dintre visul său prea mare și spațiul prea mic de joc; părea un vultur ținut să zboare printr-o sală de sport. Am ridicat mâna și am cerut excepție de la regula unei singure întrebări:

–       Mai întâi aș vrea să fac un anunț pentru pasionații de fotbal din sală:  e 1-0 pentru Anglia (reacții, ovații de stadion, aplauze!); mă înteb și vă întreb ce căutați aici, în loc să fiți măcar in restaurant, unde au un televizor imens și da, se transmite meciul de fotbal în direct. Apoi, o întrebare către Perry: “Ce faci la anul, pe 28 martie?”

–       Habar n-am, zice Perry – un moment, să mă uit pe agendă (scoate mobilul din buzunar).

–       Ok, pune-ți te rog în agendă Leaders Development Summit, București, România). Te invităm cu bucurie. Ești exact key note speaker-ul pe care îl caut!

Da, așa au început nu doar relația lui Perry cu publicul său românesc, oameni de înaltă ținută profesională, membri ai comunității noastre CIPD România, dar și cariera sa de vorbitor internațional (a urmat TEDx București – ca MC, apoi ca speaker), de consultant independent cu proiecte internaționale (chiar și în Slovenia!), expertul în Social Media agreat de  CEO-ul CIPD, ambasadorul unui altfel de HR prin lume, pasionatul descoperitor, dar și șlefuitor al noului univers al muncii, promotor al modelului de organizație democratică WorldBlu, al neadaptaților de la Corporate Rebels și al mișcării The GCologists, conexiunea cu EODF, apariția primei cărți – best seller –  Transformational HR și al modelului HR-T.

Tot atâtea puncte de interferență, căci în multe dintre aceste comunități ne-am reîntâlnit, fie pentru că ni le recomandam unul altuia, fie pentru că proiectele profesionale s-au intersectat întâmplător.

Și totuși, Perry este pentru mine una dintre “întâlnirile neîntâmplătoare”. Ca și el, am lucrat în HR, în organizații locale sau globale; ca și el, am decis la un moment dat să părăsesc zona HR, mai precis am păstrat doar acea parte a HR-ului care ni s-a potrivit mai bine (eu – învățarea, Perry  – OD). Amândoi suntem exponenții aceleiași generații (Gen X), atipici prin energia și apropierea de noua tehnologie, iubitori de libertate mai presus de titluri și diplome, greu de motivat si de aliniat la viziuni și regulamente in care nu credem – asemeni Milenialls), dar mai ales, cu misiuni clare și puternic asumate în businessul ca spațiu de manifestare și de împlinire a destinului profesional.

Om de conexiune, care te pune pe gânduri, îți răstoarnă credințe, dar mai ales pune ceva în loc: pasiune și profesionalism, un sistem de valori, responsabilitate și mândrie profesională.

Perry ne invită la lectura unei lucrări care expune, provoacă, explică, descrie, reinventează, conectează și …te face să reflectezi. Dincolo de a fi un handbook, departe de fi o lectură exclusiv adresată HR-ilor, Transformational HR  [Pasionat de business? Pasionat de HR?] este povestea scrisă a unui practician, care are curajul de a porni o revoluție cu și pentru generațiile aflate acum la vârsta activă pe piața munci, în numele generațiilor care vor urma. De la observarea atentă a ce nu (mai) merge schimbat, la tendințele puternice care ne influențează viața, cu o colecție de instrumente de OD, către o transformare a universului muncii conform dorințelor celor mai importanți jucători: cei care muncesc.

What’s next?

1.      Noosfera va susține inițiativelor de creare a unei comunități active a practicienilor de HR care adoptă modelul HR-T. E nevoie să regândim întreaga perspectivă a muncii împreună (efort, cunoaștere, pricepere, nivel de implicare, asumare, semnificație, impact!, viitor), care generează o transformare masivă a funcțiunii de HR și o investiție uriașă în dezvoltarea de lideri ai viitorului; acesta este proiectul asupra căruia ne vom consacra anii ce vin, dorindu-ne să creștem impactul pe care îl avem în business și în organizații de tot felul prin 3 proiecte:

a.     Transformational HR – schimbare de paradigmă în organizații, la nivelul unei funcțiuni transversale al cărui potențial a rămas incomplet utilizat;

b.     Game Changers – creînd o masă critică de leadership autentic, de cea mai înaltă clasă, prin:

o    identificarea celor capabili să schimbe jocul!

o   încurajarea elitelor să lucreze împreună, stimulând învățarea colectivă și cultivând inteligența socială;

c.     Mentoring Academy 642 – ii încurajeaza pe cei care vor să transmită experiența lor de business și leadershipul asupra noii generații, să-și formeze competențe de mentorat la nivel internațional.

Ne dorim, prin urmare, să continuăm dezvoltarea elitelor profesionale, lărgindu-ne sfera de influență dinspre HR, către toți liderii de business.

2.     Colecția The Human Element, îngrijită de Noosfera, va continua cu titluri interesante și utile celor care vor să-și determine propriul destin profesional, să dezvolte mediului de business punând în valoare unicitatea contribuției umane.

3.     Perry va deveni din ce în ce mai cunoscut, va contamina cu ideile și energia sa din ce în ce mai multe organizații și oameni; sper ca într-o zi să ajungă să conducă o mișcare, ONG sau business potrivite anvergurii sale transformaționale.

Prefață la ediția în limba română a cărții Transformational HR, de Perry Timms, pe care le-o dedic tuturor studenților mei din programele CIPD, campioni ai businessului.

Mulțumiri calde Editurii Prior, care a făcut posibilă apariția colecției The Human Element, și echipei mele, Noosfericii, pentru sprijin și inspirație!

Roxana Mocanu, Game-Changer Officer, Noosfera 

                                            7 august 2018, Bucuresti

[1] Chartered Institute of Personnel and Development

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer