Dilema Piraților. Inovarea

Ce-ar fi dacă în loc să o scufunde, pirații ar salva corabia ? Adeseori pirații sunt primii care știu dincotro bate vântul schimbării. Răspunsul la dilema lor vine din poveștile cu pirați care navighează în ape necunoscute și necartografiate de “lumea civilizată”, acolo unde legile și regulamentele nu ajung niciodată. Răspunsul vine din cultura tinerei generații (mai degrabă, cultura generațiilor tinere). De aproape 60 de ani, adolescenții rebeli fac lucrurile diferit și au reușit să propage noi moduri de a partaja informația, proprietatea intelectuală și spațiul public. Dincolo de mișcările de tineret care ne sunt familiare, au idei radicale despre cum concurăm, colaborăm, trăim împreună într-un mediu în care vechile reguli despre cum folosim informația nu mai funcționează.

A inceput cu punk, apoi hip-hop, rave, grafitti; tehnologia a dus jocul la nivelul următor, stimulând răspândirea ideilor tinerei generații într-o legătură intimă cu inovația și globalizarea.

Unul dintre elementele fundamentale ale inovației e creativitatea. Iar în mediul de business, creativitatea provine din capacitatea de a face legături între idei aparent fără legătură între ele, de a înțelege o problemă din multiple perspective și de a crea soluții customizate prin idei noi care creeză valoare adăugată. Toate acestea vin mereu la pachet și cu o doză de curaj și asumare de riscuri, care sunt esențiale în procesul de inovație.

“Atunci când vorbim despre mediul de lucru, în acest moment inovațiile apar odată cu schimbarea de paradigmă care se produce în interiorul organizațiilor în legătură cu ideea de muncă și transformările prin care trece aceasta. Mai exact, organizațiile încep să înțeleagă importanța unui mediu de lucru flexibil și adaptabil, în care accentul se pune pe colaborare și pe rezultatele obținute mai degrabă decât pe reguli, proceduri și decizii ierarhice. Un astfel de mediu susține implicarea angajaților din ce în ce mai mult în procesul decizional și pune accentul pe colaborare și pe creativitate. În timp, asta va duce la dezvoltarea unui grad ridicat de încredere în interiorul organizației și de creare a unui spațiu care încurazează apariția de idei noi și abordări creative în rezolvarea problemelor.” Ana Marica & Cătălina Contoloru, Romads

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer