Nu știu

Motto: “by holding on, we destroy what we hope to preserve; by letting go, we feel secure in accepting what is” (Margaret Wheatley)

Eram in miezul lunii noiembrie când din agendă mă îmbiau trei evenimente de seară: o lansare de carte devenită best-seller, o zi de naștere (la doar un anișor!) si o petrecere de adio oferita la Fabrica de bere de catre un amic recent, britanic, care hotarise ca se mută din București, înapoi, la Londra. Am ales instituția de bere de pe Calea Victoriei, dornică să-l revad între regrete și speranță, curioasă de motivele care l-au reținut doi ani printre noi.

Se implineau exact opt luni de când un prieten comun, Perry Timms, invitatul nostru la Talent Planet la finalul lui martie 2018, m-a rugat să-i permit sa aducă un invitat care nu dorea neaparat să-ți plătească biletul, dar care ar fi fost dispus să contribuie la dezvoltarea comunității Noosfera, ulterior. Așa l-am cunoscut, de fapt, pe Steven, dintr-un email extrem de formal, în care-mi trimitea cele mai dense, sofisticate și imposibil de digerat trei pagini de resumé. Un personaj academic (deși foarte tânăr), consultant si coach, vorbitor la TEDx, autor al unor cărți valoroase – două în colaborare cu o australiancă de origine romănă, Diana Renner! Am fost bucuroși să-l primim pe Steven în comunitatea noastră de lideri de business și de Human Resources si să-l avem alături de noi, la conferința. I-am comandat cărțile si le-am devorat în câteva ședințe de lectură.

Not Doing’ rămâne de departe preferata mea, pentru că intâlnirea mea cu textul s-a potrivit cu un moment în care lecțiile cărții au venit ca un balsam, cu explicații, cu povești, cu tâlcuri profunde, exact atunci când aveam mai multă nevoie de ele.

Not Knowing” este insă ezoterică, subtilă, fascinantă. O colecție de repovestiri care ilustrează lupta, surpriza, revelatia unei colectii de oameni curajosi in fata situatiilor noi, complexe, aiuritoare. O lectura care te provoaca si te invaluie indemnandu-te sa te lasi purtat de un carusel a carui lungime, panta, viteza, durata nu le cunosti. Pagina cu pagina, primesti invitatia, apoi indemnul sa te lasi purtat de instinct, sa te avanti pe cai complet necunoscute, sa gusti placerea noutatii depline, a experimentului, a descoperirii. Mitul liderului atoate-stiutor, care lumineaza ca Steaua Nordului, este asezat sub lupa condescendentei, pus la microscop, descompus in elemente esentiale. Esti incurajat sa inchizi ochii, ca sa vezi, sa te indoiesti, sa-ti golesti ceasca, sa privesti adevarul in ochi.

Cu “Not Knowing” – best seller international- am ales sa continuam colectia “Human Element”, ingrijita de Noosfera. Autorul ei este un excelent om de conectica (ne-a intampinat pe fiecare la intrarea in Fabrica de bere, ne-a prezentat unii altora cu detalii pe care noi insine le uitaseram, dar care erau esentiale pentru a innoda primele conversatii); un pasionat cunoscator al tarii noastre (am petrecut doua ceasuri de povesti in  jurul unei cesti de cafea, in care am aflat lucruri inedite despre Romania); un personaj disciplinat, eficace, intelept si fermecator: “Celebrating my last days in Bucharest with friends”, spune Steven. “I will miss the warmth and hospitality of the Romanian people. Romania will always be my second home!” 😊

De când am scris prefața cărții în limba română, am avut onoare să moderez evenimentul de lansare a cărții Nu știu, în prezența autorilor, Steven și Diana, la Seneca Anticafé, duminică, 27 ianuarie. Și suntem în discuție cu editorul, Prior Media, pentru traducerea următorului titlu din trilogie, Not Doing. Ambele fac parte din colecția Human Element, îngrijită de Noosfera.

Pentru curioși, cititorii pot găsi Nu știu, pe site-ul editurii: https://www.ebookshop.ro/nu-stiu-arta-incertitudinii-537-i-a-9781910649664–p1130458.html

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer